Presentació

Obrim una nova forma de comunicació, el blog de l’Ictineu. D’aquesta manera, els socis de la SCHCT i, en general, les persones interessades en la història de la ciència, podran estar informades sobre les múltiples activitats en què participem. Tanmateix, aquesta transformació, seguint Marshall McLuhan, no és purament un canvi estètic, sinó que el nou format espera, també, un nou tipus d’audiència que prengui un paper protagonista.

Gràcies a la secció de videoteca, el temps i l’espai seran més relatius que mai, ja que podrem gaudir de conferències des de casa i quan ens sigui convenient.

Els projectes, però, per transformadors que siguin, sempre parteixen d’un passat en el qual beuen. Així doncs, aquest nou Ictineu tindrà punts en comú amb el butlletí que durant tant de temps ha vehiculat la informació interna de la nostra societat. Jornades, col·loquis, reunions… part del contingut serà el mateix, però amb els mitjans que ens posa a l’abast la ciència i la tecnologia: hem de ser conseqüents amb la nostra societat! D’aquí a un temps, a més a més, tot això serà… història.

Mònica Rius
Presidenta de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

Barcelona, 14 de març de 2011

Un pensament a “Presentació

  1. Elena Guardiola

    Us adjunto informació sobre la publicació del segon volum del llibre “Eponímia mèdica catalana” que ja està disponible, tant en edició en paper com en edició electrònica.
    Estaré molt agraïda si en podeu fer difusió (es poden demanar exemplars gratuits o accedir al PDF)

    Salutacions cordials,

    Elena Guardiola
    ____________________________

    Publicació del llibre Eponímia mèdica catalana II

    Un epònim (del grec, eponymos, que significa “anomenat per” o “a causa de”), segons el Diccionari Enciclopèdic de Medicina, és el nom donat a una malaltia, símptoma o signe, accident anatòmic, intervenció, etc. derivat del de la persona a la qual hom atribueix la seva descoberta o descripció primera.

    Després d’un primer volum publicat el 2004, Elena Guardiola i Josep-Eladi Baños, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra tornen a investigar l’origen d’alguns dels epònims més rellevants que ha donat la medicina a Catalunya i que la revista Annals de Medicina ha anat publicant en la seva secció Sense amnèsia.

    Els autors del Quadern de la Fundació Dr. Antoni Esteve Eponímia mèdica catalana II van presentar el llibre el passat 24 de maig de 2011 en l’acte de lliurament de premis de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, amb la presència, entre d’altres personalitats, del Conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, i del President de l’Acadèmia, Àlvar Net.

    Baños i Guardiola van remarcar durant la presentació del Quadern la importància dels epònims catalans, presents en gairebé totes les disciplines mèdiques. Així, per exemple, El lligament de Gimbernat encara està present als llibres d’Anatomia, el mètode de Trueta va ajudar a salvar moltes vides i les tècniques dels Barraquer han ajudat a milions de persones. L’últim gran exemple és el de la síndrome dels Brugada.

    Aquest treball no només recopila 29 epònims mèdics d’origen català. També ofereix una exhaustiva informació sobre el que es descriu amb l’epònim (ja sigui una tècnica quirúrgica o una estructura anatòmica, etcètera) acompanyada de dades biogràfiques de la persona en qüestió. Per últim, els autors també localitzen la publicació en què es descriu per primera vegada allò que ha estat l’origen de l’epònim.

    Es pot consultar en PDF el contingut íntegre o per capítols del Quadern Eponímia mèdica catalana II a: http://www.esteve.org/aw/Home/Secciones_Web/Publicacions/Cuadernos/~ese/eponimia/

    També pot sol·licitar un exemplar del llibre a la següent adreça electrònica fundacion@esteve.org o trucant al telèfon 93 433 53 20

    Es pot consultar el primer volum, amb 20 epònims més, a: http://www.esteve.org/aw/Home/Secciones_Web/Publicacions/Cuadernos/~cqu/eponimia/

    També se’n pot sol·licitar un exemplar a fundacion@esteve.org o trucant al telèfon 93 433 53 20

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *